Dozen

Blogprimeur

Hoe vaak krijg je zelf niet de vraag van een ander die bijvoorbeeld gaat verhuizen, heb jij nog lege dozen over want ik weet anders niet hoe ik alles moet meenemen. Hoe vaak heb je zelf niet aan een ander gevraagd of hij kartonnen dozen beschikbaar heeft omdat je die zelf nodig hebt. De vraag is niet zo verwonderlijk want karton is door de jaren heen een uitermate geschikt verpakkingsmateriaal gebleken en er zal niemand zijn die niet ergens in zijn huis een doos van karton zal hebben staan om wat spullen in op te slaan.

Soorten dozen

Of het nu gaat om een schoenendoos, een doos voor een brievenbuspakketje of een verhuisdoos, kenmerkend van al die dozen is dat ze van karton zijn gemaakt. Een stuk milieuvriendelijker dan een plastic variant. Het voordeel van karton is ook dat elke maat eenvoudig te maken is omdat het materiaal eenvoudig te snijden is in de gewenste vorm en grootte. Het tweede voordeel van kartonnen dozen is dat ze goed stapelbaar zijn en dat de sterkte van het karton vaak onderschat wordt. Er zijn meerdere lagen aan te brengen in een kartonnen doos waardoor de hoeveelheid gewicht die de doos aankan hoger wordt.

Soorten karton

Je kan allemaal wel een voorstelling maken dat een doos met bijvoorbeeld boeken steviger moet zijn dan als het om een doos gaat met bijvoorbeeld restanten wol. En wat is er nu nog vervelender dat de bodem uit de kartonnen doos valt die je op de meest zorgvuldige manier is ingepakt. De reden hiervoor is dat veel mensen het verkeerde karton gebruiken. Als je een dubbele laag karton neemt dan is het steviger dan een enkele laag. Als je kiest voor golfkarton dan heeft dit een andere kwaliteit dan een schoenendoos. Wat echter vol al het karton geldt is dat het na gebruik bij het oud papier kan worden gestopt.

De kosten

Als het gaat om de kosten van een kartonnen doos, zijn er drie dingen die meegenomen worden in de verkoopprijs van karton. Als eerste is er de kwaliteit van het karton. Over het algemeen geldt dat hoe dikker karton is, hoe hoger de prijs ook ligt. Als tweede heb je natuurlijk te maken met de grootte van een doos. Een schoenendoos heeft een andere maat dan een doos waarin boeken vervoerd moeten worden. Als laatste kun je ook nog kijken naar de extra eigenschappen van een doos. Er zijn dozen die je snel eenvoudig kan sluiten, er zijn dozen die waterafstotend zijn gemaakt. Al deze dingen komen ergens in de prijs terug en door de vele mogelijkheden is een kartonnen doos handiger dan je eerst zou denken.

Geef een reactie