De problemen van de jongeren van tegenwoordig

Blogprimeur

De jongeren van tegenwoordig lopen tegen hele andere problemen aan dan vroeger. Ik heb eens om mij heen gekeken naar mijn studiegenootjes, collega’s en vrienden om te bekijken tegen welke problemen zij aanlopen. Het is namelijk, vind ik, belangrijk om je ogen open te houden voor zowel positieve aspecten als eventuele problemen. Van de problemen en negatieve keuzes van anderen kan je namelijk veel leren. En daarnaast kunnen ook grotere partijen zoals gemeenten of de overheid hiervan leren. Zij kunnen inspelen op de problemen die jongeren ondervinden zodat deze verminderd en voorkomen kunnen worden.

Geldproblemen

Het eerste probleem wat ik constateerde onder de jongeren om mij heen, is geldproblemen. Dit komt door verschillende dingen, maar het grootste probleem is wat mij betreft toch wel het leenstelsel. Veel jongeren om mij heen lenen om hun studie, woning en andere dingen te betalen. Hierdoor lopen de schulden die zij hebben op tot soms wel rond de dertigduizend euro. De meeste jongeren zien hier geen probleem of risico in, maar mij lijkt het toch wel zorgwekkend. Je hebt dan wel 35 jaar om dit terug te betalen, maar zo’n hoge schuld wil toch niemand?!

Verslavingsproblemen

Ten tweede zag ik een probleem in de huidige feestcultuur van jongeren van mijn leeftijd. Vroeger werd er ook veel uitgegaan en alcohol en drugs gebruikt door jongeren. Maar ook in de huidige maatschappij is dit probleem nog niet opgelost. Ik zeg niet dat feestende jongeren een probleem op zich is, maar het drugs- en alcoholgebruik van Nederlandse jongeren is wel zorgwekkend. Als je alcohol en drugs met mate gebruikt is er nog niet zo veel aan de hand, maar een verslaving ligt wel op de loer. Er bestaat tegenwoordig wel goede verslavingszorg gelukkig. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan behandelen!

Zelfbeeldproblemen

Tot slot kampen veel jongeren met problemen met hun zelfbeeld. Niet alleen jongeren, maar ook tieners hebben hier last van. Dit komt door de komst van social media en de bloggers, influencers en celebrities die hierop posten. Zij posten continu bikini foto’s en gezonde salades, waardoor veel tieners en jongeren gaan denken dat dit de standaard is waarnaar je moet leven. Ze proberen zo veel mogelijk in het plaatje te passen van de dingen die deze influencers doen, maar dit is onhaalbaar. Dit is een probleem omdat dingen zoals onzekerheid, depressie en eetproblemen op de loer liggen. De influencers vinden dat zij niets kunnen doen aan dit probleem, want het is nou eenmaal hun werk. Maar ik vind dat deze influencers eens samen met de overheid, gemeenten en andere organisaties moeten gaan zitten. Zij moeten overleggen over hoe zij de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de gevolgen van hun werk. En wat zij kunnen doen om de tieners en jongeren op een andere manier te beïnvloeden.

Geef een reactie